Stockholm Şehir Hakkında Genel Bilgiler

Stockholm Şehir Hakkında Genel Bilgiler

ULAŞIM

Şehir İçi Ulaşım

Stockholm şehrinde ulaşım oldukça gelişmiş. Tren, metro, otobüs, vapur gibi birçok seçenek bulunuyor. Toplu taşıma ulaşım kartı fiyatlarını aşağıda paylaşıyorum. Sınırsız kullanım hakkı bulunduğu için bence diğer tüm seçenekler arasında en uygun ve pratik olanı toplu taşıma. 

Toplu taşıma ulaşım kartı fiyatları;

  • Tek seferlik kart : 42 Sek
  • 24 Saatlik sınırsız kart: 175 Sek
  • 72 Saatlik sınırsız kart: 350 Sek
  • 7 Günlük sınırsız kart: 455 Sek
  • 30 Günlük sınırsız kart: 1020 Sek

Kartı ilk defa alanlar için 20 Sek kart ücreti bulunuyor. Bittikçe karta yükleme yapabilirsiniz.

SL Journey Planner and Tickets isimli uygulamayı telefonunuza yüklemeyi unutmayın. Bu uygulama sayesinde bir noktadan diğer noktaya ulaşmak için hangi toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiğini dakikası dakikasına gösteriyor. 

Google Maps de benzeri amaçla kullanılabilir fakat SL çok daha başarılı.

Havalimanı – Şehir Merkezi Ulaşım

Arlanda Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için bir kaç seçenek bulunuyor. 

Bunlardan en pratik ve uygun olanı yukarıda bahsettiğim SL kartı kullanarak, ekstra bir bedel ödemeden seçebileceğiniz toplu taşıma araçları. 2 aktarma, toplam 3 araç ile gitmek gerekiyor. Yolculuk toplamda yaklaşık 1 saat sürüyor. Havalimanından kart alabilirsiniz. Tourist Information’dan almak mümkün. 

Arlanda Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için bir kaç seçenek bulunuyor. 

Bunlardan en pratik ve uygun olanı yukarıda bahsettiğim SL kartı kullanarak, ekstra bir bedel ödemeden seçebileceğiniz toplu taşıma araçları. 2 aktarma, toplam 3 araç ile gitmek gerekiyor. Yolculuk toplamda yaklaşık 1 saat sürüyor. Havalimanından kart alabilirsiniz. Tourist Information’dan almak mümkün. 

Havalimanından 583 ya da 579 numaralı otobüs ile Marsta tren istasyonu 
Marsta Tren İstasyonundan 41 numaralı tren ile Tcentral 
Tcentral merkez istasyon, buradan bir çok yere yürüyerek gidebilirsiniz ya da  Metro ile gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

Flixbus ile merkeze gidiş 79 Sek – ancak sefer sayısı çok az 

Arlanda Expresi 200 Sek, ekspres olduğu için hiç durmadan direkt olarak merkeze gidiyor

Taksi – 695 Sek 

Şehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şehirde bir çok yerde nakit kullanılmıyor. Mekan girişlerinde “no cash” yazısına çokça rastladım. Yanınızda mutlaka yurt dışında kullanımı olan bir kredi kartı olsun. 

Stockholm’da müze sayısı oldukça fazla. Müzelerin bir çoğuna online bilet alabilirsiniz. 

Müzelerin büyük bir kısmında çantaları koymak için kasa bulunuyor. Genellikle ücretsiz. Bunları kullanmaktan çekinmeyin. 

İsveç musluk suyu temiz olan ülkeler arasında ilk 10’da yer alıyor. Musluk suyu gayet lezzetli. Yanınızda mutlaka şişe taşıyın. Marketten su almanıza hiç gerek yok. 

Aurora Forecast isimli uygulamayı telefonunuza indirmenizi öneririm. Kuzey ışığını görme ihtimalini gösteren bir uygulama. Stockholm’da kuzey ışığı görme ihtimali elbette çok düşük ancak tren ile 1 saat uzakta olan Uppsala’da görme ihtimali bulunuyor. Denenebilir. 

Stockholm’da ücretsiz görülecek bir çok yer ve müze bulunuyor. Eğer müzelere çok fazla ücret ödemek istemiyorsanız ücretsiz olanları tercih edebilirsiniz. 

İsveç’te bitkisel bazlı beslenmeye yönelik seçenekler oldukça fazla. Vegan ya da vejetaryen besleniyorsanız çok fazla seçenek bulabileceğinizi söylemeliyim. Market, restoran, cafe, nerede olduğunuz farketmeksizin vegan ve vejetaryen seçenekleri bulabilirsiniz. 

Marketlerde 3,5 alkol oranı üzerinde bir alkol satılmıyor. Yani markette şarap bulamazsınız. System Bolaget isimli mağazalar bulunuyor. Buralarda sadece alkol satılıyor. Her türlü alkolü burada bulabilirsiniz. Buralar devlet kontrolünde olduğu için devlet kurumu gibi düşünebilirsiniz. Ulusal tatillerde ve pazar günleri çalışmıyor. Cumartesi günleri ise erken kapanıyor. Diğer günlerde kapanış saatleri ise genel olarak 19:00 olmakla birlikte bulunduğu bölgeye göre değişkenlik gösteriyor. 

Noel zamanında Gamla Stan’da noel pazarı – christmas market kurulur. Glögg isimli sıcak şarabı mutlaka deneyin. 

HAVA DURUMU

Ülke kuzeyde yer aldığı için haliyle Türkiye’den daha soğuk bir iklime sahip. 

Ben Ekim sonu – kasım başlarında oradaydım, hava soğumuştu, yürüyüş yaparken mutlaka eldiven ve boyunluk kullanmak gerekiyordu. Çok az yağmur yağdı, yağmurluk hiç kullanmadım. Kar zaten yağmadı. Kasımın 3. Haftasından itibaren karlı havalar başladı. Bu tarihten itibaren gidecekseniz kara hazırlıklı olun. 

Günün aydınlık – karanlık olduğu saatler Türkiye’den oldukça farklı. İlkbahar ve yaz zamanlarında geceler oldukça kısa iken, sonbahar ve kış mevsimlerinde gündüz oldukça kısa, geceler oldukça uzun. Kasım – Aralık aylarında hava sabah 9:00 gibi aydınlanır, 15:00 gibi kararır. Planlarınızı yaparken bu detayı atlamayın.

Paylaşmayı unutma;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *