Kiruna Seyahat Rehberi

Kiruna Seyahat Rehberi

Kiruna’ya kuzey ışıklarını görmek için gittim. Uzun bir süredir seyahat etmek istediğim şehirler arasında yer alıyordu. Şehir, İsveç’in kuzey kutup dairesinde yer alan, madencilik sayesinde kurulmuş harika bir şehir.

Kuzey Işıkları Nedir?

Kuzey ışıklarının varlığını ne zaman öğrendim hatırlamıyorum. Kendimi bildim bileli kuzey ışıklarını çok merak ederdim. Seyahat etmeye başladığımda ve kuzey ışıklarını görmeye gidebileceğimi farkettiğimden beri de listemde yer alıyor.

Kuzey Işıkları, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen ışımalardır. Dünyanın manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Bize harika bir görsel şölen sunar. 

Hemen söylemem gereken bir şey var; Bu benim ilk kuzey ışıkları seyahatimdi ve listeme bir tik attım ama asla son değil! Tekrar tekrar kuzey ışıkları görmeye gideceğim. Görünen diğer ülkelerden, diğer şehirlerden, başka başka tarihlerde de izleyeceğim! Hayran kaldım ve o soğuğa rağmen kurulmuş hayatlara hayran kaldım. Soğuğu sevdim diyemem ama nasıl baş etmem gerektiğini anladım ve keyif aldım. 

Kiruna Hakkında Genel Bilgiler

Kiruna ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum; İsveç’in kuzeyinde yer alan bir şehir. Kuzey Kutup Dairesi’nin içinde yer alıyor. Sadece bu bilgi bile beni oldukça heyecanlandırmıştı. İsveç’in en yüksek dağı, dünyanın en geniş metal madeni bu şehirde bulunuyor. Antik Sami kültüründen devam eden bir şehir. Yazın 2 ay boyunca gece yarısı güneşi görülüyor. Bunu da ayrıca deneyimlemek lazım sanırım. Düşünsenize, 2 ay boyunca güneş hiç batmıyor.  

Şimdi gelelim bu seyahat için gerekli bilgilere,

1- Uçak bileti

Türkiye’den Kiruna’ya direkt uçuş yok. Öncelikle Stockholm’e geldim. Buradan uçak ile Kiruna’ya geçtim. Kiruna’ya tren ile de gitmek mümkün. Tren fiyatı ile uçak fiyatı hemen hemen aynı olduğu için daha hızlı olması açısından uçak tercih ettim. Tren ile 10-12 saat civarı sürüyor ama kullananlar çok güzel manzarası olduğunu söylüyor. Vaktiniz varsa tren kullanabilirsiniz. 

Tren biletinizi omio’dan ya da SJ’den alabilirsiniz. Tren bilet fiyatları alınan tarihe göre 800-1000 sek arasında fiyatlar değişiyor. 

Uçak biletleri de benzer rakamlarda. Skyscanner’dan en uygun uçuş fiyatlarını bulabilir, SAS havayollarından kampanya dönemlerinde daha da uyguna bilet bulabilirsiniz. 

Uçak biletini Stockholm – Kiruna gidiş dönüş 2300 Sek –  4200 TL’ye satın aldım. 

İstanbul Stockholm gidiş dönüş biletimi Pegasus kampanyasından 770 TL’ye satın aldım. 

2- Kiruna’da ulaşım 

3 günlük seyahatimiz için araba kiraladık. Arabayı inişte havalimanından aldık, dönerken havalimanına bıraktık. Hertz’den kiraladık. 2200 Sek tuttu. 3 gün boyunca Kiruna’yı gezdik. Sadece havalimanı için kullanmadık. 300 Sek benzin için ödedik. 

Konaklama yapacağınız yer ile görüşerek araba kiralamak yerine transfer de ayarlayabilirsiniz. Biz gezmek istediğimiz için transfer yerine araba tercih ettik. Açıkçası hayatımızı çok kolaylaştırdı. İstediğimiz gibi mutfak alışverişi yapıp, gezilecek yerleri ziyaret etme fırsatımız oldu. 

3- Kiruna’da Kuzey Işıkları

Kuzey ışıkları için en iyi aylar Aralık, Ocak, Şubat ayları Kuzey Kutup Dairesinde kalan bölgelerde görmek mümkün. 

Hemen söylemeliyim ki kuzey ışıklarının ne zaman çıkacağı asla belli olmuyor. 3 akşam oradaydım ve sadece 1 akşam görebildim.  Şubat ayı için en iyi görünen aylardan biri olduğu söyleniyor. 

Kuzey ışıkları için gidildiğinde ne giyilmeli, neler yapmalı gibi daha detaylı bir yazı hazırladım. O yazıya bu linkten ulaşabilirsin.

4- Kiruna Gezilecek Yerler

Kiruna, maden etrafına kurulmuş bir şehir. Madencilik buranın en büyük geçim kaynağı. Ancak maden nedeniyle zeminde çökmeler yaşandığı için şehir merkezini bulunduğu yerden biraz daha uzağa taşıyorlar. Bu nedenle şu anda iki adet bölge bulunuyor. Eski şehir ile yeni şehir olarak iki küçük bölge düşünebilirsiniz.

  • Kiruna Kilisesi 

1912 yılında yapımı tamamlanmış olan bu ahşap kilise 2001 yılında İsveç’in “1950’den önce inşa edilmiş en iyi binası” olarak tanımlanmış. Kiliseyi bir kaç parçaya ayırarak yeni şehir kısmına taşıyacaklarmış. Bu linkten inceleyebilirsiniz. 

Kiliseyi ziyaret etmek ücretsiz. 

  • Kiruna Şehir Merkezi

Bahsettiğim gibi şehir taşındığı için iki farklı merkez oluşmuş durumda. Eski merkezde bir önceki hafta buz heykeli festivali yapılmış, heykeller hala duruyordu. Biz onları ziyaret ettik ücretsizdi. Gitmeden önce merkezde ne var bir kontrol edin derim. 

Yeni merkezde kafede oturup biraz vakit geçirdik. Şubat ayında İsveç’te Semla isimli bir tatlı oluyor. Bundan denedim. Gayet güzeldi. Şubat ayında giderseniz Semla yemeyi unutmayın.

  • Ice Hotel 

Ice Hotel, namı diğer Buz Hotel adından anlaşılacağı üzere buzdan yapılmış bir otel. Bu otelde konaklayabilirsiniz ya da bizim yaptığımız gibi sadece gezebilirsiniz.

Buraya 1.5- 2 saatinizi ayırın mutlaka. Oldukça sıkı giyinmek lazım çünkü soğuk bir alanda bu kadar vakit geçirince el ve ayak parmakları donacak gibi oluyor. Kiruna’da olduğum süre boyunca en çok üşüdüğüm anlar Ice Hotel’di diyebilirim. 

İçerisinde yemek yeme alanı ve bar da bulunuyor.

Giriş ücreti kişi başı 350 Sek. Yiyecek ve içeceklere ayrıca ücret ödeniyor.

  • Sami Village – Açıkhava müzesi

Samiler diğer adıyla Laponlar Kuzey Kutup Dairesinde yaklaşık 4bin yıldır yaşayan bir etnik grup. Bu açık hava müzesinde Samilerin yaşama şeklini, konakladıkları yapıları görüyoruz. Müzede, bu bölgede 8 mevsim olduğu anlatılıyor. Müze içerisinde bir de ren geyikleri bulunuyor. Ren geyiklerini besleyip, yanlarında vakit geçirebiliyorsunuz. Müzede kafe de bulunuyor. 

Biz gittiğimizde hava çok soğuktu ve Buz Otelde yeterince üşümüştük. Bu nedenle fazla kalamadık.

Giriş ücreti 250 Sek, ren geyiği beslemek için mama 40 Sek

  • İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü (IRF)

Burası devlete ait bir araştırma enstitüsü. Adından anlaşıldığı üzere uzay fiziği hakkında araştırmalar yapılıyor. Gezip biraz vakit geçirdik. Şu linkten bilgi alabilirsiniz.

Bizim gitmediğimiz ama yapılabilecek diğer aktiviteler;

  • Abisko’ya gitmek: Abisko’daki Aurora Gökyüzü İstasyonu, Lonely Planet tarafından ışık olaylarını deneyimlemek için dünyadaki en iyi yer olarak seçildi. Yani, gitmek şart oldu! Şu linkten eğer varsa kuzey ışıklarını canlı olarak izleyebilirsiniz.
  • Aralık ayında Kiruna’da Polar Nights yaşanıyor. Yani güneş doğmuyor. Bu tabii ki zifiri bir karanlık anlamına gelmiyor. Ancak ufukta güneş görünmüyor. 
  • Snowmobile kullan. Bu bölgenin motosikleti diyelim 🙂
  • LKAB Madenini ziyaret et. Kiruna büyük oranda  demir madenciliği ile geçinen bir şehir. Biz gidemedik ama vaktiniz varsa ziyaret edin.

Bu seyahat şubat 2023’de gerçekleşmiştir.

5- Kiruna’da yaptığım harcamaların listesi

KİRUNA
İstanbul – Stockholm – İstanbuluçak bileti770 TL
Stockholm – Kiruna – Stockholm Uçak bileti4500 TL
İce otel350 sek – 654 TL
İce bar130 sek – 243 TL
Sami köy230 sek – 431 TL
Alışveriş1600 sek – 2800 TL
Araba2200 sek – 3900 TL
Benzin300 sek – 540 TL
Booking Kiruna3300 sek – 5900 TL
Cafe Oscar (Kahve + Semla)75 Sek – 7,29 USD – 141,38 TL
Paylaşmayı unutma;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *