Hayvan Deneyleri Kozmetikten İbaret Değil

Hayvan Deneyleri Kozmetikten İbaret Değil

Sosyal medyanın gündeminde olan Save Ralph animasyonu ile hayvanlar üzerinde yapılan deneylere dikkat çekildi. Hayvan deneylerinin kozmetik sektöründe yaygın olduğuna ilişkin bir kanı oluştu. Fakat gerçekte kozmetikle birlikte bir çok sektörde hayvan deneyleri yapılıyor.

Save Ralph videosu ile birlikte hayvan deneyi yapmayan markaların varlığını hatırladık. Hayvan deneyi yapmayan ürünleri tespit edebilmemize yarayan bilgileri derlediğim bir yazı da paylaşmıştım.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar arttıkça bu konudaki farkındalık artmaya başladı. Ama bu farkındalık hatalı bilgileri de yanında getirdi. Sosyal medya, hayvan deneylerinin kozmetik sektöründen ibaret olduğunu düşünenlerin paylaştığı twitler ve hikayelerle doldu taştı.

Hayvan Deneyi Yapan Sektörler

Bunu tek tek yazmak çok da doğru olmayacaktır. Fakat hayvan deneyinin sadece kozmetik ürünleri ile sınırlı olduğunu düşünmek büyük bir hata. Kişisel bakım malzemeleri, ev temizlik ürünleri, ilaçlar ve vitamin takviyeleri hayvan deneyi yapan sektörlerin bir kısmı. Yani günlük yaşantımızda kullandığımız şampuan, ıslak mendil, ruj, ev temizleyicileri ve daha fazlası için hayvan deneyi yapılıyor. Hatta uzaya bile insan gönderilmeden önce hayvanların gönderildiğini ve bu yolculuk esnasında öldüklerini hatırlatmak çok da saçma olmayacaktır. Dünya yörüngesine ilk kez çıkan bir köpek olan Layka, kapsülün aşırı ısınması nedeniyle hayatını kaybetmişti.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Layka

Ne Yapacağım?

Farkındalık başladıktan sonra en önemli kısım araştırmak ve harekete geçmek. Hayvan deneyleri aslında bir ürünün üretiminde yapılan zulmün bir kısmı. Bunun yanında insanlara ve çevreye yapılan zulüm de var. Fakat şu an hayvan deneyleri üzerine yoğunlaştığımız için en azından öncelikle bu konuda bilinçlenmeye devam edebiliriz. Hayvan deneyi yapılan ürünleri tercih etmeyerek büyük bir adım atabiliriz.

Hayvan Deneyi Yapmayan Ürün Tercih Etmek

Logolarına ve üzerindeki uyarılara bakarak, ürün üretilirken hayvan deneyi yapılıp yapılmadığını görebiliyoruz. Hayvan deneyi yapılmadığını gösteren logolar ürün bazında veriliyor. Yani bir ürün için hayvan deneyi yapılmamış olması o markanın tüm ürünlerinin aynı şekilde olduğunu göstermiyor. Bu noktada tüketici olarak sorumluluk bizlere düşüyor. Bazı markalar hiçbir üründe hayvan deneyi yapmazken, bazı markalar bazı ürünleri bu şekilde üretiyor.

Bazı markalar hayvan deneyine karşı olduğunu beyan ederken, bağlı olduğu grup şirketlerinin hayvan deneyi yaptığını görebiliyoruz.

Bazı ürünlerin üretilmesi esnasında hayvan deneyi yapılmıyor, ancak kullandıkları bileşenler üzerinde hayvan deneyi yapılmış oluyor.

Dolayısıyla burada bir seçimle karşı karşıyayız. O ürünün hayvan deneyi yapılmadan üretilmiş olması yeterli mi? Hayvan deneyi yapan bir markaya hiç bir şekilde para kazandırmak istemiyor muyum?

Paylaşmayı unutma;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *